Οι Φιλόσοφοι Αριστοτέλης και Πλάτωνας για τη γυναίκα και την κοινωνία


»Είπαμε ότι τρεις είναι οι εξουσίες του αρχηγού της οικογένειας- η εξουσία του αφέντη πάνω στους δούλους, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως, η πατρική και η συζυγική (η εξουσία πάνω στα παιδιά και τη γυναίκα ασκείται βέβαια ως εξουσία πάνω σε ανθρώπους ελεύθερους, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο, στη γυναίκα ασκείται πολιτικά, στα παιδιά βασιλικά. Το αρσενικό είναι από τη φύση του πιο εξουσιαστικό από το θηλυκό, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως και ο μεγαλύτερος και πλήρως αναπτυγμένος εξουσιάζει τον νεότερο και ελλιπώς αναπτυγμένο)».

 https://ethnikonkratos.gr/2017/12/20/aristotelis -gunaika-koinwnia/

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ
ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Με μία πρώτη ματιά στο θέμα του ρόλου των γυναικών διαπιστώνουμε ότι οι ρόλοι του άνδρα και της γυναίκας σταπλαίσια του νοικοκυριού είναι διακριτά.
Κάποια στοιχεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πληρέστερα το θέμα, προέρχονται απ ́ τη δομή της οικογένειας. « Ηφυσική προέλευση της οικογένειας βασίζεται στις διαφορετικές ικανότητες των μελών της, ανδρών και γυναικών, όπωςσυμβαίνει και στην περίπτωση αφέντη και δούλου».
Η γυναίκα συνδέεται πιο πολύ με την ανατροφή των παιδιών και τη ζωή μέσα στο σπίτι, ενώ ο άνδρας με την απόκτηση πλούτου του σπιτιού που η γυναίκα έχει καθήκον να διατηρήσει, όπως προείπαμε.
Στην περίπτωση των αγροτών, ο άνδρας είναι αυτός που δουλεύει στο χωράφι, ενώ η γυναίκα
φροντίζει το σπίτι.
Εφόσον ο Αριστοτέλης συσχετίζει την αρετή με το λειτουργικό ρόλο απαιτεί απ ́τις γυναίκες ένα είδοςαρετής που αντανακλάτον οικιακό τους ρόλο. Οι γυναίκες στον Αριστοτέλη δε χρειάζεται να έχουν την ίδια μορφή θάρρους με τους άνδρες.
Το θάρρος των ανδρών σχετίζεται με τη διαταγή ενώ των γυναικών με την υπομονή υποταγής.
Οι γυναίκες πρέπεινα είναι μετριοπαθείς αλλά όχι με τον τρόπο των ανδρών διότι αν ήταν σεμνές όπως είναι οι καλοίάνδρες,  θα ήταν φλύαρες.
Η υπεροχή του άνδρα αποδεικνύεται απ ́ το ότι εκείνος οφείλει να άρχει, και η σύζυγός του να τον υπακούει, όχι μόνο γιατί αυτό επιτάσσει η φύση αλλά και γιατί μόνο τότε θα είναι και οι δύο ενάρετοι ( σώφρονες,  δίκαιοι, καλοί).

Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης για τις γυναίκες: επιλεγμένα αποσπάσματα
https://www.thoughtco.com/plato-aristotle-on-women-selected-quotes-2670553